Polži na vrtu

18 julija, 2018
0
0

Ne glede na lokacijo, velikost in vrtni slog, si vsak vrtnar svoj vrt deli še z večjim ali manjšim številom polžev. Če resnično nimate sreče, se na vašem vrtu počutijo še posebej dobro, na kar vas hitro opozorijo z obgrizenimi listi, stebli in cvetovi. Na naših vrtovih lahko najdemo kar nekaj vrst teh mehkužcev, ki jih na grobo razdelimo med lazarje in polže s hišicami.

Polžem najbolje teknejo različne enoletnice, sočne zelnate trajnice, sadje in zelenjava. Pri tem pa so nekatere rastline še posebej ogrožene. Med najbolj ogrožene sodijo mlade in nežne okrasne rastline vseh vrst in zelenjavne rastline. Polži obžrejo njihove liste in stebla, kar vodi v propad kalice. V nekaterih primerih se lahko zgodi, da so kalice objedene prav do tal.

Dobro znano je že, da polže neustavljivo privlačijo tudi hoste. Host ne pesti nobena druga nadloga, kljub temu pa jih številni vrtnarji skoraj ne morejo gojiti, saj jih že v fazi rasti napadejo preštevilni polži. Tudi odrasli listi host niso zunaj dosega polžev, ki jih spremenijo v čipko iz listnih žil. Podobno zaželeni na polžjem jedilniku so tudi ostrožniki.

Več preberite v 30. številki Kmečkega glasa