Predstavitev Lainščkove Murske sage na Otoku ljubezni

29 julija, 2022
0
0

Na dogodku, ki je bil posvečen Feriju Lainščku, temu izjemnemu poetu prekmurskih ravnic, so se poklonili tudi 700. obletnici prve pisne omembe Beltincev in reki Muri, ki je pisatelju in pesniku že desetletja neizčrpen vir ustvarjalnega navdiha.

Otok ljubezni ima svoj čar in milino, okrog njega se je stkalo veliko lepih zgodb. Nanj prihaja pisatelj Feri Lainšček, kjer v tišini in spokoju najde mir in navdih za pisanje romanov, ki jih je spletel v tem čudovitem naravnem okolju.

Slavljenec se je na dogodek, ki ga je pripravila založba Beletrina, pripeljal v kočiji, v katero je konjarka zapregla dva krepka vranca iz Konjeniškega centra Rakičan in v spremstvu literarnih junakov Murske sage Elice in Julijana. Z drugega brega je reko na brodu prečkal direktor Beletrine Mitja Čander, ki je slavljencu izročil izvod sveže izdane Murske sage in ob tem izrazil veselje, da »slavimo Ferija Lainščka, izjemnega pisca in Prešernovega nagrajenca, prav tukaj, na tem mestu ob Muri«. Dogodek ob predstavitvi knjige je vodila Blažka Müller, na njem pa je sodelovala tudi dr. Ignacija Fridl Jarc, avtorica spremne besede.

Murska saga združuje dva romana, Ločil bom peno od valov in Murišo, iz katerih odseva skrivnostni in magični svet ob Muri od konca prve do začetka druge svetovne vojne. Bolečina in trpljenje, ki tem krajem nista bila tuja, sta pomemben motiv Lainščkovih del, dotakne se ju tudi v Murski sagi. Roman Ločil bom peno od valov se na ozadju konca prve svetovne vojne skozi oči mlade Elice osredini na vzpon njenega starejšega moža, murskosoboškega preprodajalca zlatarja Ivana.

Dogodek je na Otok ljubezni, prijetno zbirališče domačinov in obiskovalcev, privabil številne prijatelje lepe besede in posebne goste. O pisateljevanju, navezanosti na rodne kraje in življenju, ki mu ritem narekujejo neskončne ravnice in reka, ki se v ovinkih in pritokih razliva čeznje, se je z avtorjem pomenkovala Blažka Müller. V iskrivem in pronicljivem, tu in tam humornem pogovoru sta se med drugim dotaknila vprašanj, kako se rojeva izjemno bogat jezik, ki krasi njegova dela, kako snuje literarne like, za katere sam pravi, da z njimi vzpostavi poseben odnos in z njimi potuje skozi zgodbe, ob tem pa je razkril, da se je v eno od svojih literarnih junakinj kratko malo zaljubil.

Pogovoru se je pridružila dr. Ignacija Fridl Jarc, avtorica spremne besede k Murski sagi, ki je med drugim spregovorila prav o ženskah v Lainščkovi literaturi. Ob tem je poudarila, da je »Feri izjemen poznavalec ženske duše, a ne le to, o ženskah si upa pisati in jih postaviti kot glavni lik in jim hkrati kot pisatelj pokaže svojo naklonjenost«. Prijetno razpoloženje je podkrepil Ivan Lotrič, ki je prebral nekaj odlomkov iz knjige, druženje pa se je nadaljevalo ob pokušini prekmurskih dobrot in vin, pospremljeni z glasbo domače glasbene skupine Prašnati.

Jože Žerdin