Sadeži pod snegom

24 julija, 2018
0
0

Posebno slastne so rahle in sočne sladice s sadjem in beljaki. Zdaj ko je na pretek svežega sadja, jih lahko pripravljamo z najrazličnejšim jagodičjem, marelicami in breskvami.

RIBEZOVA PITA S SNEGOM

Sestavine: 3 jajca, 250 g sladkorja v prahu, 250 g ostre moke, 1 zavitek pecilnega praška, 50 g masla, 5 žlic mleka, 300–400 g ribeza, 6 zavitkov vaniljevega sladkorja ali vaniljeva aroma po okusu

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake penasto umešamo s 3 žlicami vroče vode, plagoma dodajamo 100 g sladkorja v prahu in 3 zavitke vaniljevega sladkorja ali vaniljevo aromo po okusu. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Maslo raztopimo tako, da bo toplo in mlačno, nikakor pa ne vroče. V stepene rumenjake izmenično dodajamo moko s pecilnim praškom, stopljeno maslo in mleko. Testo damo v pekač, pomaščen in potresen z moko ali prekrit s papirjem za peko. Pečemo ga v pečici, ki smo jo prej segreli na 200 stopinj, 15 minut. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Temperaturo pečice znižamo na 130 stopinj.

Medtem ribez temeljito umijemo in jagode potrgamo s pecljev. Pustimo, da se dobro odcedijo in osušijo. Beljake stepemo v sneg z malo soli. Žličko za žličko dodajamo 150 g sladkorja v prahu ter 3 žličke vaniljevega sladkorja ali vaniljevo aromo. Zmes mora biti gladka in imeti lesk.

Na testo razporedimo del snega beljakov, potresemo z ribezovimi jagodami in prekrijemo s preostalim snegom. V pečici sušimo približno pol ure. Pazimo, da ostane zmes na beljakih bela. Temperaturo pečice lahko zmanjšamo tudi na 100 stopinj, če ugotovimo, da je 130 preveč, obenem pa čas sušenja nekoliko podaljšamo. Pita je dobra tudi naslednji dan, najboljša pa je sveža.

Nasvet: Če pomešamo ribezove jagode v testo, bo to postalo rožnato, če pa jagode potresemo po snegu in jih prekrijemo z drugo polovico snega, bo sneg ostal bele barve.

Več receptov najdete v 29. številki Kmčekega glasa