Skodelica manga na dan

12 maja, 2022
0
0

Če ga še niste pokusili, se le opogumite: nagrajeni boste s čudovitim okusom. Poleg tega je mango zelo zdrav sadež, vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov A, B-kompleksa, C in E ter beta karotena, pa to še ni vse. V njem je tudi veliko magnezija in kalija, kalcija, železa, aminokislin, če omenimo le to, česar vsebuje največ. Ker vsebuje veliko vlaknin in hranil, je tudi odličen za izgubo kilogramov, seveda pa ga zaradi vsebnosti sladkorja smemo uživati le v zmernih količinah.

Zaradi številnih vitaminov in mineralov redno uživanje koristi lasem in polepša kožo, poleg tega pa naravno uravnava povišan krvni tlak in s tem je dolgoročno pomemben tudi za preprečevanje različnih srčnih bolezni. Ker vsebuje veliko vlaknin, pektin in vitamin C, redno uživanje znižuje raven škodljivega holesterola. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in encimov je mango tudi sadež za dobro prebavo, v tradicionalnem zdravilstvu pa so ga uporabljali tudi za pomiritev razdraženega želodca.

Kdaj je mango pravi za uživanje

Pri nas ga pogosto najdemo v velikih samopostrežnih trgovinah. Kako ga izbiramo? Predvsem mora imeti lepo, gladko, nepoškodovano lupino brez temnih madežev. Ponekod je pri sadežih označeno, da so že dovolj zreli za uživanje. Tudi če te oznake ni, se najzanesljiveje prepričamo o njegovi zrelosti tako, da mango potipamo: če se nekoliko vda pod prsti, pomeni, da je dovolj zrel, da ga lahko pojemo takoj. Če bomo počakali dva ali tri dni, pa bo še lepše dozorel in bo še sočnejši in slastnejši.

Če je mango že zrel, ko ga prinesemo domov, ga ne položimo k drugemu sadju, na primer bananam, saj bodo te še pospešile njegovo dozorevanje. Tudi če ga zavijemo v papir, bo dozorel hitreje kot sicer. Shranimo ga v hladilnik, kjer lahko zrelega hranimo približno pet dni.

Ko ga nameravamo pojesti, ga vzamemo iz hladilnika in počakamo, da se segreje na sobno temperaturo. Takšen bo okusnejši, saj mrzli mango ni dovolj izrazitega okusa.

Mango je eden najslajših sadežev in čeprav je tako zelo okusen in zdrav, je zaradi visoke vsebnosti sladkorja dobro, da ga ne pojemo preveč naenkrat, to pomeni, ne več kot skodelico svežega sadja ali pol skodelice suhega manga.

 

Razrezan na kocke

Mango najprej temeljito umijemo v hladni tekoči vodi, da z njega očistimo prah in morebitne pesticide. Potem ga obrišemo z mehko krpo, ki ne poškoduje lupine. Lahko ga čisto preprosto olupimo in narežemo na rezine. V sredini pa ima precej veliko koščico, zato ga najpogosteje pripravimo za uživanje tako, da odrežemo širši koničasti del, postavimo sadež pokonci in podolžno odrežemo obe strani ob koščici. Vsakega od obeh delov mrežasto narežemo na manjše kocke ter obrnemo navzven, tako da je meso izbočeno in ga z roko ali nožem ločimo od lupine.

Sadež manga lahko uporabljamo na različne načine: iz njega lahko pripravimo smuti, lahko ga zmešamo z mlekom in dobimo okusen sadni napitek, zelo priljubljen je sladoled, lahko ga uporabimo za pripravo sladic, marmelad, čatnijev in podobno. Toda mango brez vseh dodatkov je tako razkošnega okusa, da ga je najbolje jesti svežega.