Skutna torta

15 julija, 2022
0
0

Pa tudi čisto preprosta je: dve plasti biskvita, vmes pa skutna krema.

Za biskvit potrebujemo: 4 jajca, 80 g sladkorja, 3 brizge vaniljeve paste, 70 g pšenične bele moke, 70 g koruznega škroba (gustina), 1 zavitek pecilnega praška, ščep soli.

Jajca stepamo s sladkorjem in vaniljevo pasto v kuhinjskem robotu 5 do 7 minut, da postanejo kremasta in puhasta. Močno morajo narasti in posvetliti! Moko pomešamo s koruznim škrobom in pecilnim praškom ter postopoma presejemo v jajčno zmes. Dodamo še malo soli. Na rahlo vmešamo in premešamo z lopatico, da ni grudic moke.

Maso razdelimo v dva okrogla klasično velika pekača. Dno pekačev prekrijemo s papirjem za peko. Pekač z biskvitno maso malce udarimo ob pult, da mehurčki popokajo. Pečemo pri 180 stopinjah 11 do 12 minut.

Za nadev potrebujemo: 10 lističev želatine, 400 g sladke smetane, 300 g svežega sirčka Philadelphia, 700 g pretlačene skute, lupinico ene velike bio limone, 120 g sladkorja v prahu (bolj sladkosnedni lahko dodate več);

za premaz potrebujemo: 3–4 žlice marelične marmelade, 1 žlico vode, pol zamaška ruma;

za posip potrebujemo: sladkor v prahu.

Lističe želatine namočimo v hladno vodo za 5–10 minut (glede na priporočila na vrečki).

Sladko smetano stepemo in shranimo na hladno.

V večjo skledo damo sirček Philadelphia in skuto ter ju z električnim ročnim mešalnikom stepemo skupaj s sladkorjem v prahu do gladkega – vsega skupaj kakšni dve minuti. Vmešamo še drobno naribano limonino lupinico.

Malce skutne zmesi odvzamemo in jo damo v manjšo kozico ter segrejemo do mlačnega. V njej raztopimo nabreklo in dobro ožeto želatino. Ko se želatina povsem razpusti, jo primešamo k preostali skutni masi.

Nazadnje vmešamo v skutno maso še stepeno sladko smetano. Previdno premešamo z lopatko.

Sestavljanje: torto lahko sestavite kar v tortnem modelu. Obod modela obložimo z acetatno folijo. Spodnjo plast biskvita premažemo z marelično marmelado, ki jo segrejemo z eno žlico vode in pol zamaška ruma. Po vrhu naložimo skutni nadev, ga poravnamo in prekrijemo z drugo plastjo biskvita.

Torta naj stoji vsaj štiri ure, še bolje čez noč. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.