Sladica za odrasle: kavni tiramisu

5 maja, 2021
0
0

Tradicionalni tiramisu je bil sprva narejen z lahko kremo, zadnja leta pa jo je nadomestil maskarpone, ki je postal obvezna sestavina te slaščice. Klasični tiramisu pripravljamo iz kavnega espresa, konjaka, rumenjakov, sladkorja, vanilje, marsale, piškotov in kakavovega prahu za okras. Narejen po temle receptu je malo drugačen, pa zato nič manj mamljiv.

Sestavine: 24 otroških piškotov, 2 dl močne grenke kave, 0,5 dl ruma, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 200 g maskarponeja, 1 dl sladke smetane, mleta kava ali kakav za posip

Vroči grenki kavi prilijemo rum in v njem namočimo 8 piškotov, ki jih nato polagamo na ploščo enega poleg drugega. Posebej penasto umešamo sladkor in rumenjaka. Spenjenima rumenjakoma dodamo maskarpone in stepeno sladko smetano, dobro premešamo.

Tretjino mase namažemo po plasti namočenih piškotov, pokrijemo z drugo tretjino namočenih piškotov, ki jih polagamo počez, premažemo z drugo tretjino kreme. Nanjo naložimo zadnjo tretjino namočenih piškotov, premažemo s preostalo kremo in ohladimo v hladilniku.

Ohlajeni tiramisu diagonalno prerežemo in potresemo z mleto kavo ali kakavom v prahu.