Vrt v juliju

28 junija, 2018
0
0

Leto v vrtu je doseglo svoje največje razkošje. Vrtne grede so obložene z zelenjavo, sadjem in cvetlicami. Zdaj je že čas za pobiranje pridelkov in spravljanje na zalogo.

To je tudi čas, ko moramo paziti, da so rastline primerno zalite. Po zalivanju in po močnem deževju moramo zemljo prerahljati. S tem pretrgamo kapilare, po katerih voda izhlapeva iz zemlje. Z rahljenjem tal torej zadržujemo vodo v njih, poleg tega pa jo tudi prezračujemo in omogočamo zraku, da pride do korenin. Rahljamo tri do štiri centimetre globoko.

Okrasni vrt

V prvi polovici meseca naj bodo posejane poleti cvetoče dvoletnice. Do jeseni se te rastline od setve še krepko opomorejo. Seme posejete naravnost v pripravljeno setveno gredo na prostem, lahko pa tudi v posode, v zaprto gredo ali rastlinjak. Med lepimi dvoletnicami so mnoge, ki se jih spomnimo z gredic naših babic, med njimi turški nagelj, šeboj, spominčice, mačehe, marjetice, oslezi in druge. Tudi med trajnicami je nekaj takšnih, ki se s semenom razmnožujejo kar same. Seveda lahko seme pravočasno poberemo in sejemo tja, kjer nam ustreza.

Več preberite v 27. številki Kmečkega glasa