Vrtna opravila v avgustu

25 julija, 2018
0
0

V avgustu je naše najpomembnejše opravilo zalivanje rastlin, okopavanje, če so tla zaskorjena, in spravilo pridelkov. Ta mesec na splošno prenehamo gnojiti zelenjavo in okrasne trajnice, kajti narava se že v tem času začne pripravljati na hladno obdobje, ki bo sledilo. Rastline, ki smo jih pozno sadili in sejali, še gnojimo, saj še rastejo.

Okrasni vrt

V tem času razkošno cvetijo dalije in odcvetele cvetove sproti odstranjujemo. Še vedno so dnevi vroči, zato grede s trajnicami obilno zalivamo. Tla pograbimo, če je nujno, odstranimo plevel, vendar ne prekopavamo pregloboko, da se zemlja preveč ne izsuši. Rast plevelov zadržujemo raje z zastiranjem. Jeseni cvetoče rastline gnojimo. Lahko še posejemo mak in naprstec. Dvoletnice, ki smo jih prejšnji mesec posejali, zdaj presajamo na stalno mesto. Dodamo jim kompost, da bodo lepo rasle. Če je suša, potem počakamo s presajanjem na prvi dež.

V prvi polovici avgusta je primeren čas za rezanje potaknjencev. Razmnoževanje s potaknjenci je dragocen način za pridobivanje novih balkonskih rastlin in tudi tistih, ki rastejo v posodah.